Programma

Tijdens het Festival vieren we het het Vrije Woord met journalisten, politici en kunstenaars uit het binnen - en buitenland, en interessante optredens en debatten. In zowel de Grote Zaal als in de Salon van De Balie vindt een wervelend programma plaats over de grenzen van persvrijheid. 

Grote Zaal

Opening door BNR-presentatrice Petra Grijze
Dagelijks bereiken ons berichten van opgepakte of vermoorde journalisten in bijvoorbeeld China, Egypte of Rusland. Hoe kunnen journalisten nog vrij hun werk uitoefenen? Hoe is het gesteld met persvrijheid in de wereld? Petra Grijzen trapt de avond af met de nieuwste cijfers van Free Press Unlimited in de Persvrijheidsmonitor.

Eberhard van der Laan en Yoeri Albrecht over de grenzen van het vrije woord
Hoe ver moet je gaan om het vrije woord te beschermen? Is het normaal dat er veiligheidsmaatregelen zijn voor een debat over het vrije woord? De burgemeester van Amsterdam en de directeur van De Balie gaan in gesprek met de zaal over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Publicist Zihni Özdil betoogt in een column dat het vrije woord in Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 

Roadshow Persvrijheid met Senay Özdemir en Marcel Gelauff 
Wat betekent persvrijheid voor jou? Senay Özdemir en hoofdredacteur van de NOS Gelauff starten de Roadshow Persvrijheid. Een project waarbij Nederlandse hoofdredacteuren in gesprek gaan met middelbare scholieren.

Persvrijheidslezing

De Persvrijheidslezing wordt elk jaar uitgesproken door een invloedrijke spreker die zich inzet voor persvrijheid. Chef NRC Next Hans Nijenhuis, Femmes for Freedom directrice Shirin Musa en hoofdredacteur van de Moslimkrant Brahim Bourzik geven hun reactie op de lezing. Daarna is er ruimte voor Q&A met de zaal. Zanger Felix Strategier brengt vrijheidsliederen ten gehore. 

Satirische talkshow door TIJM Magazine
Hoe gebruik jij het vrije woord? Cartoonist Ruben L. Oppenheimer, schrijver Pascal Vanenburg, copywriter Marnix Pauwels en journalist Jeroen Weghs bespreken de staat van het vrije woord in Nederland in een satirische talkshow.

Show Hans Teeuwen
Hans Teeuwen en het vrije woord zijn altijd een interessante combinatie geweest. Dat zal tijdens dit festival niet anders zijn. In zijn show verkennen we de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

 

De Salon

Persvrijheid in Turkije met journalisten Mehmet Ülger, Erol Önderoglu en cartoonist Joep Bertrams. Programma door Stichting Röportaj.
De arrestaties van journalisten Frederike Geerdink en Mehmet Ülger hebben Nederland wakker geschud over de persvrijheid in Turkije. Maar hoe ervaren Turkse journalisten en cartoonisten zelf de persvrijheidssituatie in hun land? Gitarist Aktas Erdogan brengt zijn verhaal in muziek.

Interview met Judith Spiegel
Journaliste Judith Spiegel werd in de Jeminitische hoofdstad met haar echtgenoot ontvoerd en zat zes maanden vast. Over haar ontvoering en de nasleep ervan schreef ze een boek dat op 22 mei uitkomt. Journaliste Katinka Baehr interviewt haar daarover.

Persvrijheid in Egypte met journalisten Abdullah Elshamy en Rena Netjes en Unesco-voorzitter Andrée van Es
Abdullah Elshamy, journalist voor Al Jazeera, zat tien maanden vast en werd gemarteld vanwege zijn werk als journalist. Rena Netjes wist een arrestatie te voorkomen door tijdig naar Nederland te vluchten. Tien journalisten zijn onlangs weer berecht. Hoe kunnen journalisten in Egypte en het Midden-Oosten nog werken?

--

Kaartjes voor het festival koop je hier.

Een deel van de sprekers is al bekend. Hier vind je een overzicht. 

Praktische informatie Festival van het Vrije Woord
• De deuren van De Balie gaan om 18:30 uur open.
• Het Festival duurt van 19:30 tot 24:00 uur.
• Er vinden programma’s gelijktijdig plaats in de 2 zalen, er bestaat dus de mogelijkheid dat een programma van uw keuze vol is.
• Onze foyer is geopend voor een drankje vooraf, in de pauze's en na afloop.

Feeds
Lees verder...